Új területekre terjedhet ki a kötelező pénztárgéphasználat

Közzétéve: 2015. 03. 25.

A kormány egy hét elejei sajtótájékoztató alapján 2015-ben 20 milliárd többletbevételt vár az online kasszák kötelező bevezetésétől a személyszállítással és szépségápolással foglalkozó vállalkozói körtől. Noha az első vonatkozó rendelkezések életbe lépésekor már jelezték, hogy a jövőben további területekre is kiterjesztik a pénztárgépeket, a két említett üzletágban – részben specifikus jellegük miatt – ez az intézkedés számos nehézséget vetít előre, és úgy tűnik, a megfelelő előkészítettség is hiányzik.
Becslések szerint 2014-ben 200 milliárd forint feletti többlet keletkezett az általános forgalmi adóból származó bevételben annak hatására, hogy bevezetésre kerültek az online pénztárgépek.
A taxik esetében a pénztárgéphasználat kiterjesztésével konkrét technikai problémák is vannak, amelyek egyelőre megoldatlanok. A járművekben a GPS-es és a bankkártya-leolvasó készülékek elhelyezése is komoly gondokat okozott, de az igazi kihívás egy alkalmas szoftver megtalálása.
Az érintett egyéni vállalkozók és mikrovállalkozások eddig még hivatalos megkeresést nem kaptak, a kormány a jogszabályi előterjesztésekre nem adott konkrét időpontot, szkeptikus vélemények szerint a teljes körű átállás időigénye a fél évet is elérheti, ily módon a bevételi előirányzat biztosan nem teljesülhetne.
Általános fejlesztési igény van olyan pénztárgéptípus kifejlesztésére, amely képes lenne elkülönülten kezelni több vállalkozó számlaforgalmát. Erre különösen ott van igény, ahol egy szolgáltató helyen több vállalkozás is működik valamilyen bérleti rendszerben, és a tevékenység által generált bevételhez képest irreálisnak tűnik az egyszeri minimum 100.000 forint összegű beruházás.

2015. március 25.

Megosztás: