Súlyos informatikai szakember hiánnyal küzdenek a cégek itthon!

Közzétéve: 2016. 09. 05.

Dacára a keresettségnek és a kitűnőnek mondható kereseti lehetőségeknek, Magyarországon komoly hiány mutatkozik informatikusokból. Számszerűsítve, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) felmérése szerint csak a tavalyi évben 22 ezer állás volt betöltetlen, de ez a szám a szakértő szerint idén még növekedett is. Ami nagyon lehangoló még, hogy az ilyen képzésekre jelentkezők száma az utóbbi években kétharmadra csökkent (15 ezerről 10 ezerre), amit még súlyosbít a nagyfokú (52%!) lemorzsolódás is, többségükben másodéven hagyják el az intézményt. Érdemes összehasonlítani például a Délkelet-ázsiai arányokat az itthoniakkal, mert miközben ott a jelentkezők aránya 80% (és a lemorzsolódás is lényegesen kisebb), addig idehaza ez 6-8%.

A bevezető mondat alátámasztására álljon itt néhány adat a bérek alakulását illetőleg a szektorban: az átlagkereset bruttó 470-ezer forintra rúgott a versenyszférában. Ezt még túl is szárnyalja a szoftverfejlesztési szektor, ahol még a junior pozícióban is 410-ezer körüliek a bérek, a ranglétrán feljebb pedig már 600-900 ezer körül mozognak az összegek, nem beszélve a vezető állásokról, ahol millión felüliek.

Összességében feltehető a kérdés, hogy miért van ez így? A legkézenfekvőbb magyarázat az lehet, hogy egyrészt nincs megfelelően népszerűsítve a szakma (lásd a fizetések arányát és a keresettségek) másrészt az alapképzés – már gimnáziumi szinten – hagy némi kívánnivalót, mert erre utal a jelentkezések alacsony száma és a nagyfokú lemorzsolódás. Mindkettőn javítani kellene és kell is, mert igen jelentős lemaradáshoz vezethet nemzetgazdasági téren is, munkaerő piacon is.

Szakmai Konferenciaszervező Kft.,
2016. szeptember 5.

Megosztás: