Mi lehet a párizsi terrorakciók következménye?

Közzétéve: 2015. 11. 16.

Az egész világ gyászol a párizsi tragédia után. Francois Hollande, francia elnök háborús cselekménynek nevezte a támadást. A francia köztársasági elnök három hónapra meghosszabbítaná a szükségállapotot a második világháború utáni legvéresebb franciaországi terrorcselekmény után. 2015. november 15-én este Franciaország légi támadásokat indított az Iszlám Állam ellen. Az Egyesült Államok még erőteljesebben akarja bombázni az Iszlám Állam állásait Szíriában. Az EU vezetői ugyanakkor úgy tűnik, hogy továbbra is kitartanak a sokat vitatott menekültszabályozás mellett. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy nincs szükség az európai bevándorlási szabályozás felülvizsgálatára és Angela Merkel német kancellár is visszafogottan nyilatkozott a részvétnyilvánítás mellett.
A három  merénylőcsoportból egy terroristának sikerült elmenekülnie, utána hajtóvadászatot indított a rendőrség. Az egyik elkövető a menekülthullámmal Magyarországon át jutott ki Szíriából Párizsba és vélhetően a fegyvereket is a balkáni útvonalon csempészték Franciaországba. A hat, zömében belvárosi helyszínen elkövetett öldöklést az Iszlám Államhoz kötődő terroristák követték el. A halálos áldozatok száma megközelíti a 140 főt, több mint 300-an megsérültek, legalább harmaduk válságos állapotban van.
A magyar kormány látványos akciókkal akarja erősíteni a lakosság biztonságérzetét, Magyarország egyelőre nincs az Iszlám Állam célkeresztjében. Eddig a németek sem tartoztak az elsődleges célpontok közé, mivel nem vettek részt aktívan a szíriai légicsapásokban. Párizs, Brüsszel, Róma és Madrid lehetnek Európa legveszélyeztetettebb helyei.
Európában valószínűleg növekszik a menekültellenes erők támogatottsága. Növekszik a nyomás a közvélemény részéről az Iszlám Állam megsemmisítésére és a szíriai polgárháború lezárására. Az események erősítik Orbán Viktor magyar kormányfő érveit az EU külső határainak szigorúbb ellenőrzésére. A francia kormány valószínűleg még jobban szigorítja a biztonsági intézkedéseket és nagyon felkészül a jövő évi futball Európa-bajnokság rendezésére. A megelőzésben szerepet kaphatnak magán biztonságtechnikai cégek is.

2015. november 16.
Szerző: Szakmai Konferenciaszervező Kft.

Megosztás: