Megtörtént a hosszú ideje várt bejelentés az uniós pályázatokról

Közzétéve: 2015. 06. 11.

A gazdaságfejlesztési programok keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások számára 2015-ben 700 milliárd forint összegű EU-s pályázat kiírását jelentette be ma Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Az összeg kifejezetten magasnak tekinthető mind abszolút értékben, mind az eddig kiírt 100 milliárd forintot sem elérő pályázati keretösszeg miatt. A támogatás mértéke 35 és 50% közötti értékeket vehet fel, azaz viszonylag jelentős önerőre van szükség.
A kormány egyszerűbb adminisztratív lebonyolítást ígér, de jó néhány korábbi uniós pályázat körüli eljárásjogi és elszámolási anomáliák, valamint a pályázati intézményrendszerrel kapcsolatos viták tükrében nem számíthatunk feltétlenül zökkenőmentes lebonyolításra.
A támogatásokkal kapcsolatos kitűzött célok változatlanok; az elsődleges szándék továbbra a kisvállalkozói szféra modernizációja, a gazdasági potenciáljuk és versenyképességük fejlesztése, illetve korszerűbb üzleti infrastruktúra előmozdítása hívószavaival írhatók le.
Az új pályázati szisztéma egyik újdonsága, hogy egy ún. előszűrő-rendszert alkalmaz, ennek értelmében néhány kulcsfeltételt minden pályázónak teljesítenie kell, tehát a vállalkozásnak legalább egy lezárt teljes üzleti évvel és minimum egy foglalkoztatottal kell rendelkeznie, az éves árbevétele pedig nem lehet kevesebb, mint a megpályázott összeg 50%-a.

2015. június 11.

Megosztás: