Közfelügyeleti hatóság ellenőrzi a jövőben a könyvvizsgálókat!

Közzétéve: 2016. 05. 10.

Átalakul a könyvvizsgálók közfelügyeleti rendszere, ugyanis a parlament megszavazta a könyvvizsgálókról szóló törvény módosítását. Több jogosultságot kap a könyvvizsgálók ellenőrzésére a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) működő ún. közfelügyeleti hatóság. A változások több jogosultságot is érintenek, a tárca indoklása szerint a szigorításra uniós jogszabályok miatt van szükség.
Nagyobb hatáskört kap a Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatóság: Az elfogadott módosítás több jogosultságot és végső felelősséget biztosít az NGM-ben működő hatóságnak a könyvvizsgálók, könyvvizsgáló cégek nyilvántartása, továbbképzése, minőségellenőrzése, valamint a könyvvizsgálatra vonatkozó speciális szabályok, az úgynevezett könyvvizsgálati sztenderdek megalkotásának területén is. Ezen kívül a közfelügyeleti rendszer legfőbb elemét, a minőségellenőrzést érintően is több hatáskört kapott a közfelügyeleti hatóság. A jövőben a kamarai minőségellenőrzések másodfokú eljárásait a hatóság folytatja le. A legtöbb cégnél az új rendszer a 2017. január 1-jétől induló üzleti évre vonatkozó könyvvizsgálatot érinti majd.
Kötelező rotáció lesz a megbízott könyvvizsgálóknál: A hitelintézetek, biztosítók, befektetési vállalkozások és bizonyos alapkezelők 8 évente kötelesek könyvvizsgálót váltani, míg a többi gazdálkodó – például a tőzsdén jegyzett vállalatok is – 10 évente.
Uniós jogszabály: Az új szabályozással ezentúl Magyarország is tagja lesz ez európai szintű közfelügyeleti együttműködésnek. A tagállamok közfelügyeleti hatóságainak vezetői rendszeresen megosztják egymással az ellenőrzések tapasztalatait. Az együttműködés célja az egész Európai Unió gazdaságának fehérítése és átláthatóbbá tétele – áll a közleményben.

Szakmai Konferenciaszervező Kft.,
2016. május 10.

Megosztás: