Két éven belül megjelenik az összes uniós pályázat?

Közzétéve: 2015. 08. 26.

A magyar gazdaságban jelenleg egyébként is slágertémának minősülő EU-s pályázatokhoz kapcsolóan az utóbbi napok talán legérdekesebb fejleménye, hogy a kormány azt tervezi, 2017 közepéig kiírja a 2014–2020-as költségvetési ciklus valamennyi uniós pályázatát.
A cél nem az öncélú gyorsaság, ugyanis elsősorban az a tény motiválta a javaslatot, hogy elkerülhető legyen az előző ciklus végén megfigyelhető rohamtempójú munka. A pályázatok gyors kiírásának alapfeltétele egy a támogatások eljárásaiban tapasztalt, sokoldalúan képzett szakapparátus, amely a kormány reményei szerint ma már rendelkezésre áll.
Az agrárium támogatásával együtt értendő 12 ezer milliárd forint 60%-át cégek, míg 40 %-át állam hívhatja le. A pozitív képet árnyalja az a korábban felfüggesztett 100 milliárd forintos forráscsomag bizonytalan sorsa.
A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások jelentős része még régiós szinten is tőkehiányos, valamint gyenge a forrásvonzó képessége is. Ennek az az egyik oka, hogy a megfelelő szintű tőke, illetve a likvid pénzek hiánya miatt ezeknek a vállalkozásoknak a finanszírozása egyértelműen nagyobb kockázattal jár. Sokan tartanak attól, hogy ez a banki gyakorlatban megfigyelhető tendencia valamilyen szinten átterjed az uniós pályázatok bírálóinak gondolkodására is.
Sajnos azt is fontos megemlíteni, hogy a magyar kisvállalkozások hozzávetőlegesen 70%-a a szolgáltató szektorba tartozik, ezért ők nem vagy csak alig részesülhetnek a támogatásokból.

2015. augusztus 26.

Megosztás: