Jön az áfakontroll!

Közzétéve: 2016. 09. 12.

Augusztus végén jelentette be az NGM, hogy jövőre minden 100.000 Ft feletti áfás számlát adóhatósági kontroll alá vetnek, ami azt jelenti, hogy 2017. július1-től (legalább is a tervek szerint) minden 27 %-os adókulcs esetén 470.000, 18 %-os esetén 665.000 és 5 %-os esetén 2.100.000 Ft bruttó értékű számlát látni fog a NAV.

Az intézkedés célja a gazdaság további fehérítése, az áfa csalások megelőzése, melynek érdekében az elmúlt években már számos területen vezettek be szabályozást, elsősorban a termékértékesítésre vonatkozóan, amiből egyenesen következik, hogy felmerült az igény a szolgáltatások területére történő kiterjesztés iránt is. Hasonló intézkedések voltak már, így az online pénztárgépek meghonosítása és az áfa bevallások mellékleteként elkészítendő belföldi összesítő jelentés, amelynek határát 2-millió forintról 1- millióra csökkentették Lévén, hogy ez utólagos adatszolgáltatást jelent, az év elején a számlázó programok adatexport funkcióval történt bővítése már előrevetíttette a valós idejű betekintés bevezetését.

Az 1 év ugyan hosszú időnek tűnik, de mivel számítástechnikai fejlesztéseket igényel, tanácsos a cégek számára már most elkezdeni a munkát, megismerni és kipuhatolni az adóhatóságok elvárásait és ahhoz sem fér kétség, hogy jelentős idő-és anyagi ráfordítást igényel.

Megjegyzésre érdemes azért, hogy a fenti 2017. június 1.-i dátumtól nem az elektronikus számlázás válik kötelezővé (bár érdemes lesz átállni, a jövőt megkönnyítendő), a szabály szerint bármilyen formátumú számla adattartalma továbbítható lesz. A nagyságrendekkel alacsonyabb értékhatárok viszont lényegesen nagyobb vállalati kört érint majd.

Megjegyzendő még, hogy az átállást az EU is támogatja, irányelv mondja ki, hogy a közbeszerzések területén kötelezővé kell tenni az elektronikus számlázás bevezetését és a cél az, hogy 2020-ra az e-számla legyen az uralkodó az unióban.

Szakmai Konferenciaszervező Kft.,
2016. szeptember 12.

Megosztás: