Gondolatok a 2016-os költségvetés tervezetéhez

Közzétéve: 2015. 05. 15.

Magyarország jövő évi központi költségvetési előirányzatai sajátos és sok szempontból ellentmondásos képet mutatnak. A tervezet értelmében ugyanis összességében 600 milliárd forinttal csökken a kiadási főösszeg úgy, hogy a hiánycél változatlan marad.
A legfontosabb szektorok, ahol jelentős csökkenés várható a költségvetésben, az egészségügy, az oktatás és a környezetvédelem, ugyanakkor több hon- és rendvédelmi kiadás tervezete került be a büdzsébe.
Az alapfokú oktatás 2,9%-kal többet kap az ideihez képest, azonban a közép- és felsőfokú oktatás finanszírozása összességében stagnál. A környezetvédelem, mint integrált politika az idei 630 milliárd helyett mindössze 321 milliárd forintra számíthat. Nagy vesztes a közlekedés–távközlési szektor is a maga mínusz 10%-os költségvetési finanszírozás-csökkenésével.
A tervezet a GDP 2,5% növekedésével számol, valamint a deklarált cél a 2%-os GDP-arányos éves államháztartási hiány elérése.
A korábban már beharangozott egy százalékpontos SZJA-csökkentés költségvetési hatása 120 milliárd forint, ezt követi a családi adókedvezmény rendszerének változása hozzávetőlegesen 15 milliárd forintos mínusszal.
A disznóhús áfája 5% lesz az egész és félsertés után a daraboltra is. Ez az intézkedés a szinte kezelhetetlen mértékű feketegazdaság elleni harc részeként fogható fel.
A reklámadóból jövőre kb. 11 milliárd forint bevételt remél a kormány, ami nagymértékű emelkedés az idei 7 milliárdos szinthez képest.
Eldőlt, hogy a társasági adó nem lesz ténylegesen egykulcsos, tehát 500 millió forintot meghaladó pozitív eredmény után a limitet meghaladó nyereség továbbra is 19%-os kulccsal adózik.
Összességében elmondható, hogy az eddigi információkhoz képest komolyabb meglepetések nincsenek.

2015. május 15.

Megosztás: