Folytatódik a befektetési alapok térnyerése

Közzétéve: 2015. 07. 26.

Magyarországon is népszerű hosszú távú befektetési eszközről, illetve megtakarítási formáról van szó, amelynek erőteljes felfutása a válság után részben a tudatosabb öngondoskodásnak köszönhető.
Sokan befektetési alapokban tartják megtakarításaikat, gyakran a bizonytalan és reálértékben egyre csökkenő összeggel kecsegtető várható nyugdíjuk kiegészítésére.
A 2015-ös adatok azt mutatják, hogy a kötvényalapok problémásak voltak, csökkent a hozamszintjük, miközben a részvényalapok imponáló növekedést tudtak felmutatni, ugyanis a legjobb teljesítmények elérték a 30%-os éves profitot is.
Természetesen vannak vegyes alapok is, amelyekben a portfólió különböző arányban összerakott kötvény- és részvénypakettből áll.
Évek óta a legjobbak közé tartoznak a kínai és indiai papírokkal dolgozó alapok, főként az infrastruktúra és a start-up-részvények révén, bár Kínában az utóbbi hónapokban visszaesés mutatkozott. Sokan tartanak attól, hogy itt egy veszélyes buborék képződik, de mivel Kínában minden másként működik, mint a világ többi részén, a fejlemények és a hatások nagyon nehezen becsülhetők.
Az Oroszországgal összefüggő alapok szintén nagyon jó számokat produkáltak, ebben ugyanakkor a bázishatás is szerepet játszott, lévén az orosz–ukrán konfliktus komoly visszaesést eredményezett, ezért a növekedés nagyobbnak tűnik, mint amit a normális folyamatnak tekinthető árfolyamkorrekció indokolna.
A magyar részvénytársaságokra koncentráló alapok közül jól ment a BUX-indexre épülőknek is. A főbb tendenciáiban pozitív folyamatokat beárnyékolta egy ritkán látható krach, amikor is az 1,2-es euró-árfolyamkorlát felszabadítása miatt a svájci frank gyengülésére spekuláló alapok hatalmas (10 milliárd forintra becsülhető) veszteségeket szenvedtek el. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint a befektetési alapok összesített vagyona mára megközelíti a 6000 milliárd forintot.

2015. július 26.

Megosztás: