Emelkedhet a magyar kisvállalkozások által megvalósított beruházások volumene

Közzétéve: 2015. 05. 21.

A magyar mikro-, kis- és középvállalati szektorral kapcsolatos különféle általános elemzések módszertani korlátaik és a jövővel kapcsolatos bizonytalanságaik ellenére is érdekesek, ezért időről-időre indokoltnak érezzük, hogy beszámoljunk a legújabb felmérések eredményeiről.
A most publikált kutatás következtetései alapvetően pozitívak, ez részben a cégek által elmondottakból, részben a tavalyi tényleges üzleti eredmények és az idei évre várható makrokörnyezet alakulásából vezethető le.
A kisvállalkozások többsége 2014-ben árbevétel-növekedést realizált, ami kiegészülve az európai uniós pályázati lehetőségekkel, optimista kiindulást eredményezett. A beruházási hajlandóság növekedése azonban nemcsak a jövővel kapcsolatos bizakodó légkör, hanem az elmúlt évek elmaradt beruházásainak eredménye is. Számszerűen mindez annyit jelent, az elemzők a tavalyi 1600 milliárdhoz képest idén már 2200 milliárd forintnak megfelelő új beruházást várnak. Ez a kummulált összeg a kifejezetten nagyszámú és minden tekintetben heterogén szektor miatt jelentős torzítás nélkül nem átlagolható, illetve nem osztható le részarányosan egy-egy konkrét vállalkozásra, azonban a volumene már a GDP-hez viszonyítva is számottevő.
A beruházási hajlandóság a kisvállalkozásokkal foglalkozó elméleti közgazdászok számára is kulcsfontosságú fogalom, hiszen jó indikátora a megfelelő tőkeellátottságnak, a növekedési potenciálnak és a vállalkozás gazdasági beágyazottságának. A kkv-k számára minden országban az egyik kiemelkedő jelentőségű és a sikeres működésüket meghatározó kérdés, hogy megtalálják-e az optimális üzemméretet, a biztonságos működés és a dinamikus növekedés egyensúlyát, valamint a minden területre kiterjedő fejlődés helyes módszereit.
A banki hitelfelvétel szándékának alacsony szintjében a válság óta megfigyelhető trend folytatódik, azonban meglepő módon a cégek közel fele saját tőkéből (is) tervez különféle (elsősorban üzemi berendezések, haszonjárművek, informatikai eszközök), köztük munkahely-jellegű bővítéseket is. Néhány hónap múlva mindenesetre látszódnak majd az első féléves számok, akkor már tisztábban kirajzolódhat egy megbízható előrejelzés 2015-re, pontosabb képünk lesz az optimista várakozások realitásáról.

2015. május 21.

Megosztás: