Automatikus számítógépes számviteli program: vicc vagy a jövő slágerterméke?

Közzétéve: 2015. 03. 06.

Az utóbbi időben egy sor fórumon jelentek meg írások, illetve vélemények arról az új szoftverről, amelyet fejlesztői igazi áttörésként jellemeznek, a szakma azonban összességében elutasító, de legalábbis szkeptikus a termékkel kapcsolatban.
A programot egy magyar kft fejlesztette ki az Új Széchenyi Terv keretében kapott 8 millió forintos támogatás segítségével.
Ingyenesen elérhető könyvelő programok már viszonylag hosszú ideje rendelkezésre állnak, itt azonban ennél lényegesen többről van szó, hiszen egyedileg könyvelő szakember fizikailag nem kerül bevonásra. Elegendő a cég alapadatait rögzíteni, ezt követően csak a könyvelendő gazdasági eseményt kell folyamatosan felvinni a megfelelő kategóriába, ezzel a művelettel gyakorlatilag a könyvelés is megvalósul.
Az új szolgáltatás révén a fejlesztő szerint klasszikus közgazdaságtani fogyasztói többletről van szó, hiszen a felhasználó többletköltség nélkül extra szolgáltatáshoz, ugyanakkor az adótanácsadó és könyvelési szolgáltatók számára ez az ötlet érthetően előnytelen, de a várható anyagi veszteségeiken túl számos olyan szakmailag nem kifogásolható ellenérvet is felhoznak, amelyekkel igyekeznek lebeszélni a kezdő, illetve tőkeszegény vállalkozásokat az ingyenes szolgáltatáscsomag igénybe vételéről. Érvelésük középpontjában az áll, hogy a jogilag és szakmailag professzionális munkához specifikus szaktudásra van szükség, amely maximálisan figyelembe veszi a differenciált igényeket is.
A termék egyébként nem feltétlenül ingyenes, mert ha nem történik meg a precíz és időben is pontos adatfeltöltés, akkor a szolgáltató a szerződésben meghatározott díjtételt kiszámlázza a megbízónak.

2015. március 6.

Megosztás: