Áprilisra megjelenhetnek a kkv-k részére kiírt új EU-s pályázatok

Közzétéve: 2015. 04. 03.

A 2014–2020-as költségvetési ciklus első vállalkozásokat célzó pályázatit érdeklődéssel várja a magyar mikro-, kis- és középvállalkozói szektor jelentős részre. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív (GINOP) program 2015-ös keretének ütemezése már nyilvános, megjelent a Magyar Közlönyben is, ennek értelmében áprilisban 90 milliárd forint összértékű pályázati kiírás várható. A nagyobb volumenre azonban úgy tűnik, júniusig még várni kell.
A GINOP keretében 2015-ben hozzávetőlegesen 70 pályázat várható, amelyek értéke meghaladja a 800 milliárd forintot. Számos pályázati kiírás kifejezetten a kisvállalkozások fejlesztését célozza kapacitásbővítő, illetve a versenyképesség növelését más módon elősegítő pályázatokkal. Ezek összértéke 145 milliárd forint körül alakul majd. A költséghatékony energiafelhasználás, illetve -termelés viszonylag új prioritás, erre egyelőre 18 milliárd forintot szán a kormány. A kedvezményes finanszírozási konstrukciókhoz tartozó főösszeg továbbra is jelentős (170 milliárd forintos) tételt jelent.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy mekkora érdeklődés várható a kkv-szektor részéről a támogatási programokra, az optimista becslések szerint a vállalkozások több mint kétharmada tervez valamilyen fejlesztést, és 80% felett van azok vállalkozások száma, akik uniós források megpályázásában is gondolkodnak, ráadásul 50%-uk visszatérítendő konstrukcióra is nyitott. Szkeptikus vélemények szerint azonban az érdeklődés nem lesz igazán jelentős, részben a cégek válság óta felvett óvatos attitűdjei, illetve a közelmúltban lezajlott magyar tulajdonú bankok és brókercégek csődjei miatt.

2015. április 3.

Megosztás: