Amikor a NAV-ot vizsgálják…

Közzétéve: 2015. 03. 13.

Élénk érdeklődést váltott ki az elmúlt napokban az a hír, amely szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) átfogó vizsgálata a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) súlyos hiányosságokat tárt fel.
A vizsgálat elsősorban a kiemelt adózókkal kapcsolatos eljárásokra, a hátralékok kezelésére, valamint a végrehajtási gyakorlatra irányult.
Az ellenőrzés gyakorlatilag minden területen adminisztrációs hiányosságokat mutatott ki, amelyek között vannak lényegtelennek tűnő adminisztrációs mulasztások, illetve késedelmek, de olyanok is, mint például az adó- és a vámterületen lévő folyószámlarendszerek egységesítésének elmaradása, ami komoly potenciális veszélyt jelent az adóbeszedések eredményességére.
A vizsgálat ténye, nyilvánosságra hozatala, illetve időzítése nyilvánvalóan nem független az utóbbi időszakban kialakult sajátos hangvételű vitáktól magas szintű kormányzati és egykor kormányközeli személyek és a hozzájuk köthető kinevezettek között. A jelentés néhány megállapítása, illetve az érintett összeg nagysága mindentől függetlenül aggasztó, bár a vizsgálat módszertani aspektusa nem kapott kellő nyilvánosságot.
Az ÁSZ többek között megállapította, hogy 2009 és 2013 között a NAV évente több mint 200 milliárd forint adózói hátralékállományt mutatott ki, amelynek hátralékkezelése érdekében nem történtek érdemi intézkedések.
Az értelmezések természetesen meglehetősen különbözőek, ugyanakkor egyértelmű, hogy összességében kifejezetten horribilis, mintegy 3–4.000 milliárd forintos „adóelengedésről” szól a jelentés.

2015. március 13.

Megosztás: