Akár 1000 milliárd forint összegű támogatás is veszélyben van a projektgazdák késedelme miatt

Közzétéve: 2015. 02. 12.

Az előző, 2007 és 2013 közötti költségvetési ciklus uniós forrásokból finanszírozott tételeiből néhány százra becsülhető azon állami projektek száma, ahol valamilyen szinten problémák vannak a szerződésben vállalt ütemezési határidőket illetően.
2015 végéig meg kell történjen a beruházások lezárása, illetve az uniós források lehívásának alapjául szolgáló kifizetési számlák benyújtása. A pályázatok egy bizonyos köre esetében ugyanakkor a csúszás olyan mértékű, hogy alig van esély a teljes körű lezárásra.
Az állami projektek egy része mellett céges pályázatok is komoly késedelemben vannak, ami a mikro-, kis- és középvállalkozások számára természetesen kifejezetten rossz hír, hiszen ők ezekbe a sokrétű fejlesztésekbe számos ponton kapcsolódhattak volna be, nemcsak a kivitelezésbe, hanem az utómunkákba és a későbbi fenntartási műveletekbe is.
A kormány annak érdekében, hogy minimalizálja a veszteséget, nem nyújt addig az új (2014–2020) ciklusra támogatást, amíg a csúszásban lévő régi projekt lezárásra nem kerül. A késedelmes kivitelezésekről szóló bejelentés, illetve a jelzett összeg volumene mindenképpen meglepetést keltett, a jövő hétre várható, hogy részben nyilvánosságra kerül az érintett projektek köre konkrétan nevesítve az adott fejlesztési tervet.

2015. február 12.

Megosztás: