A szabad vállalkozási zónákról

Közzétéve: 2015. 01. 29.

A 2013 óta hatályos 27/2013. (II. 12.), a gazdaság területileg kiegyensúlyozottabb fejlődése érdekében hozott kormányrendelet alapján Magyarországon 1080 ún. szabad vállalkozási zóna (gyakorlatilag település) található. A jogszabály célja a leghátrányosabb helyzetű térségekben található települések fejlesztése oly módon, hogy az itt vállalkozást működtető cégek adókedvezményeket kapjanak, ezáltal megfontolják a fejletlen térségekben történő telephelyválasztást.
A modell ötlete nem magyar, korábban már számos európai uniós országban alkalmazták kiegészítő jelleggel egyéb területfejlesztési és kohéziós módszerek mellett.
A szabad vállalkozási zónává történő kijelölés 5 éves időintervallumra vonatkozik, amely a lejárat előtt meghosszabbítható.
A fejlesztési források igénybevétele alapvetően kétféle módon történhet: a munkahelyteremtés ösztönzésére az alap- és a kiegészítő támogatáson kívüli többlettámogatás igénylésével, valamint külön szabad zónás vállalkozások részére kiírt pályázatok révén.
A támogatások igénybevételének szigorú feltételei vannak, amelyek adójogi vonatkozásait az alábbi linken keresztül lehet tanulmányozni a NAV internetes oldalán:
http://www.nav.gov.hu/
2013-ban az új dolgozók után érvényesített adókedvezmény nem egészen 30 millió forint volt, a múlt évben január és november vége között ez az összeg már megközelítette a 150 millió forintot.

2015. január 29.

Megosztás: