A menedzserbetegségek hatással vannak a vállalkozásokra is?!

Közzétéve: 2015. 11. 20.

Az utóbbi néhány évben Magyarországon is kifejezetten ismertté vált ez a téma, számos publikáció, televízió- és rádióműsor szakértői igyekeztek elmagyarázni a betegség legfőbb ismérveit, okait és az esetleges kezelési módokat. Ténylegesen egy meglehetősen lazán körvonalazható tünetcsoportról van szó, ugyan ez nem egy konkrét betegség, azonban annál több következménnyel jár.

Érdekes, hogy tipikusan férfiakhoz kötjük, miközben nyilvánvalóan a női vezetőket is érinti, azonban a jellegzetességeit a férfiakon tapasztalt megjelenési szimptómák alapján dolgozták fel a kutatók. Egyes szakértők szerint a nőket védi a siker, karrier, család hármashoz köthető természetesebb attitűd. Az érintettek a nagyobb cégek különböző szintű vezetőiből és a mikrovállalkozások tulajdonosaiból kerülnek ki, olyan emberekről van tehát szó, akiken tartósan vagy egy-egy meghatározott kritikus periódusban extra terhelés van.
A folyamatosan fenyegető határidők és a teljesítménykényszer soha véget nem érő munkaidőt eredményez, ami kizárja az esti kilazulást, de nincs igazából szabadság sem, hiszen a menedzser ott sem tud elszakadni a feladataitól. Az infokommunikációs technológiák és eszközök hihetetlen ütemű fejlődése a közelmúltban tovább rontott a helyzeten.

A probléma soha sem csak az egyén karakteréből eredeztethető, ugyanis a munkamánia (workaholic) megnyilvánulásait, mint például az önként vállalt túlóra, éjszakai vagy hétvégi munka, a cég érdekeit szolgáló, fejlesztő ötletek kidolgozása, a legfelső vagy a közvetlen vezetés általában határozottan támogatja, és változatos elismerési formákkal ösztönzi is. A megszámlálhatatlanul sokszor elvégzett bármilyen mechanikusnak tűnő feladat vagy kreatív problémamegoldás egyaránt kiégést okozhat, ami előtt olyan pszichoszomatikus tünetek mutatkozhatnak, amelyek lényegesen túllépnek a korábban megismert és megszokott klasszikus fáradság élményén. A kezdeti stádiumban ezek múló rosszullétek, gyomoridegesség, szapora szívverés, verejtékezés, hőhullámok formájában jelentkeznek, azonban ezek mindegyike előjele lehet életveszélyes szervi elváltozásoknak is.
Önt is érdekli, hogyan előzhető meg, illetve kezelhető, ha már kialakult a betegség? Megoldás:

Stressz-kezelés az érzelmi intelligencia fejlesztésével tréning

2015. november 20.
Szerző: szakmai Konferenciaszervező Kft.

Megosztás: