A közbeszerzések néhány aktuális jellemzője Magyarországon

Közzétéve: 2015. 09. 23.

A közbeszerzés intézménye kiemelkedő jelentőségű, egyúttal részletes és kifinomult jogi, valamint szakmai szabályozást tesz szükségessé a fejlett világ valamennyi gazdaságában annak érdekében, hogy a közbeszerzésen alapuló beszerzési forma képes legyen teljesíteni a vele szemben megfogalmazott elvárásokat. Ezek leginkább a hatékonyság, a közpénzekkel való felelős gazdálkodás, valamint az átláthatóság kulcsszavaival írhatók le.
A közbeszerzések meglehetősen ambivalens érzelmeket váltanak ki nemcsak az érintett üzleti szervezetekből, hanem az érdeklődő közvéleményből is. Ennek az a legfőbb oka, hogy világszerte meglehetősen sok botrány övezi különösen a versenyjoggal összefüggő kiírásokat, gyakran utólag derül ki, hogy hirdetmény nélkül jelentek meg pályázatok, a nyertesek sokszor irreálisnak látszó árfekvésű ajánlatokkal futnak be.
Az elmúlt évek jogharmonizációs törekvései ellenére a nemzeti és az uniós szabályozás továbbra is sok eltérést tartalmaz, rengeteg a szabályozási pontatlanság, nem egyértelmű a tételes jogértelmezés és az alacsonyabb szintű kapcsolódó jogszabályokat is felhasználó jogalkalmazás.
Magyarországon a gazdaságfejlesztés keretében a projektek 95%-a európai uniós forrást használ, azonban továbbra sem tipikus a mikro-, kis- és középvállalkozások részvétele a közbeszerzési pályázatokon. Míg az EU-ban 5,4 pályázó vesz részt átlagosan egy közbeszerzési pályázaton, addig a hasonló érték Magyarországon mindössze 3,5.
A kkv-k részvételét számos EU-s kezdeményezés is támogatja, valamint az új magyar közbeszerzési törvény is célként tűzi ki, amennyiben megteremtette a részajánlattétel lehetőségét, illetve enyhített a korábban gyakran teljesíthetetlennek tűnő alkalmassági kritériumokon. Fontos változás, hogy a referenciák esetében keletkezik egy 25%-os rés a korábbi teljesítések és az adott projekt között, tehát egy 200 millió forintos közbeszerzésre bárki adhat ajánlatot, amennyiben volt már legalább 150 millió forintos lezárt kivitelezése.

2015. szeptember 23.

Megosztás: