A felnőttkori tanulás anomáliái Magyarországon

Közzétéve: 2015. 02. 20.

Noha az elmúlt 15 évben a felnőttképzés eszméje meglehetősen nagy hangsúlyt kapott a felsőoktatással összefüggésben, a különféle felmérések azt mutatják, hogy ez a terület sem számíthat igazi magyar sikersztorinak, hiszen mind a résztvevők számát, mind a képzések gyakorlati síkon mérhető eredményességét tekintve olyan eredményeket kapunk, amelyek sürgős intézkedéseket igényelnek.
A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára (akár felismerik ennek a jelentőségét, akár nem) kulcstényező, hogy a munkavállalóik elkötelezettek legyenek a folyamatos, szisztematikus és igényes önképzés mellett. Egyrészt lépést kell tartani a szakmai-technológiai fejlődéssel, másrészt 5–7 évente feltétlenül át kell ismételni a korábban felhalmozott tudást képező (tantárgyi keretben elsajátított) alapismereteket, különben olyan mértékű lehet a kompetencia és a tudásszint devalválódása, ami az egyén és az aktuális vagy a jövőbeli munkaadója számára is kritikus problémákat generál.
A felnőttképzéseken történő részvételeket mérő statisztikák, amelyeket jellemzően a 25 (az alsó korhatár jellemzően a mesterképzés befejezésének reális ideje) és 64 év közötti korcsoportra vetítik, önmagukban is riasztóak és folyamatosan romló tendenciákat mutatnak. Míg Magyarországon ez az érték jelenleg 2,7%, addig az EU-átlag ennek több mint háromszorosa, 8,9%.
A kompetenciafejlesztés kardinális fogalom ebben a kontextusban, mert természetesen nem a vizsgaszintű és ebből adódóan rövid távon, rövid távra felpörgetett tudást tekinti értéknek, hanem a munkatapasztalattal átszőtt stabil elméleti és gyakorlati tárgyi tudást, aktiválható készséghalmazt és affinitást az új szakmai impulzusok befogadására.
További súlyos probléma a jelenlegi felnőttképzési kínálat, amelyben gyakran okkal érezhetjük, hogy a képzési programok, tematikák az oktatók által stabilan és hosszú idő óta birtokolt ismeretek átadására kerülnek kialakításra és kevésbé az adott üzletág egyedi igényeire.

2015. február 20.

Megosztás: