A családi vállalkozások reneszánsza Magyarországon?

Közzétéve: 2015. 04. 13.

Gyakran adódik a kérdés, hogy vajon a professzionális vagy a kockázati befektetők jelentik-e a jobb megoldást, azonban viszonylag ritkán beszélünk a tradicionális családi vállalkozások természetes üzleti előnyeiről és hátrányairól.
Egyértelműnek tűnik a fogalom, de valójában a családi vállalkozás terminus távolról sem alkot egyértelmű kategóriát, jogi, szakmai, illetve egyéb szempontból eltérően alakul a kép.
Az egyik nyilvánvalónak tűnő előny a családi kohézió, ami azonban a túlzott érzelmi befolyásoltság miatt adott eseteken hátrány is lehet. Természetesen az összetartás, illetve a generációkon átívelő elkötelezettség elméletileg előnyt jelent.
Kritikus helyzetekben a család sokat segíthet, speciális megoldásokra képes, amelyeket a csak üzletileg érdekelt partnerektől, illetve stakeholderektől nem várhatunk. Külföldi példák, valamint az ezeket többé-kevésbé feldolgozó esettanulmányok mutatják, hogy ezek adott esetben kardinális kérdések lehetnek.
Nem tudjuk azonban még megközelítően objektíven se megítélni a családi vállalkozások jelentőségét és karakterét, ha nem fordítunk figyelmet a ténylegesen kockáztatott pénzeszközök mértékére és összetételére. Magyarországon – bár a felmérések hiányosak és módszertanilag se konzisztensek – azt láthatjuk, hogy a szűken vagy tágan értelmezett család, ha segíteni akar, tipikusan „a minden pénzüket” fekteti be egy ötletbe, ugyanakkor Nyugat-Európában jellemzően a korábbi megtakarítások, illetve a rendelkezésre álló források hozzávetőlegesen 10–15%-a kerül kockáztatásra.

2015. április 13.

Megosztás: