A brókerbotrány különféle vonatkozásai a befektetések biztonsága szempontjából

Közzétéve: 2015. 03. 23.

A három közelmúltban napvilágra került ügy részletei természetesen még hiányosak, az eddigiek semmiképpen sem alkalmasak minden részletre kiterjedő következtetések levonására, azonban a lakosság és a kisvállalkozások (több ezer cégről van szó) széles körű érintettsége miatt feltétlenül érdemes áttekinteni a különböző adódó tanulságokat.
A Buda-Cash    Brókerház, a Hungária Értékpapír Zrt., valamint a Quaestor cégek közötti kapcsolati struktúra meglehetősen bonyolult, ugyanakkor annak feltárása kétségkívül bizonyítja a tényleges összefonódást. A cégek tulajdonosai és ügyvezetői, valamint könyvvizsgálóik jellemzően megjelennek a másik két társaság valamelyikének képviselőjeként is. A Buda-Cash Brókerházzal összefüggésben már többször felvetődött, hogy veszteséges ügyleteik miatt csődveszélybe kerülnek, de végül is mindig sikeresen túlélték a fenyegető krízist.
Egyelőre még a nominális kár összege nem ismert pontosan, ezért azt sem lehet tudni, hogy milyen arányban oszlik meg a tényleges veszteséget generáló csalás vagy sikkasztás, illetve a csak könyvelési trükk hatására kimutatható hiány. Az ügy súlya és távolabbi hatásai is hatalmasak a tőkepiaci bizalom és az üzleti etika vonatkozásában, ráadásul már rövid távú likviditási problémák is várhatók az összes kockázati üzletágban.
Érthetően előtérbe került a tőkepiaci felügyelet szabályozásának komplex kérdésköre, annak módszertana, és a felelősség tekintetében villámgyorsan politikailag is izgalmas üggyé vált. A jövőbeli befektetések biztonságának növelése érdekében kiemelten fontos tudni, hogy mire terjed ki az OBA és a BEVA hatálya? A BEVA mindössze 6 millió forintig nyújt garanciát.
Magyarországon vezető kormányzati gazdaságpolitikai céllá vált, hogy a külföldi pénz- és tőkepiaci szereplők súlya csökkenjen. A mostani magyar tulajdonú cégek bedőlései ugyan (egyelőre még) nem tekinthetők egyértelműen a stratégia bukásának, de világosan jelzik a veszélyeit.

2015. március 23.

Megosztás: