A 2016-os adóváltozások tervezetéről

Közzétéve: 2015. 04. 28.

A közelmúltban megjelent a jövő évi adórendszerre vonatkozó módosítási tervezet, amely pillanatnyilag még nem feltétlenül végleges, de mivel irányai, mértékei már kirajzolódnak, hasznos információkat hordozhatnak az érintett magánszemélyek, illetve vállalkozások számára egyaránt.
A legtöbbet említett változás az SZJA 16%-ról 15%-ra történő csökkentése, valamint a sertés tőkehús áfájának 5%-ra mérséklése. Az SZJA csökkentése közel 4 millió embert érint, költségvetési hatása meghaladja a 100 milliárd forintot. A hús esetében a feketepiac méretének korlátozása is a szempontok között szerepel, itt a költségvetési hatást (a húsfogyasztási szerkezet esetleges átalakulása miatt) sok bizonytalansággal kb. 25 milliárdra becsülhetjük. Kevésbé konkrét elképzelések szólnak a kétgyermekes családok adókedvezményének emeléséről is.
A társasági adó egykulcsossá alakítása vagy jelenlegi szintjeinek csökkentése meglepő módon nem szerepel az előterjesztések között, ez meglepetés a korábbi jelzések és találgatások után. Az ágazati különadók csak a bankadó esetében csökkennek 0,53%-ról 0,31%-ra.
Az általános forgalmi adóból 3000 milliárd forintot meghaladó költségvetési bevétel keletkezik, ennél az adónemnél 1–2 százalékpontos csökkentés már az egyensúlyt fenyegető hatással járna, itt tehát a normál vagy a két kedvezményes kulcs tekintetében nem várható változás.
2015. május 13-án kiderül, hogy fennmaradnak-e a jelenlegi tervek, illetve megjelenik-e esetleg valamilyen új módosítási szándék.

2015. április 28.

Megosztás: