2800 könyvelő kerül törlésre a nyilvántartásból

Közzétéve: 2015. 09. 20.

A Nemzetgazdasági Miniszter tájékoztatása értelmében 2800 könyvelő számíthat a szakmai nyilvántartásból való törlésre. Az intézkedésre a tavalyi évre irányuló vizsgálatok eredményeinek értékelése miatt van szükség. A nagyszámú törlés meglepőnek tűnhet, ugyanakkor két évvel ezelőtt nem kevesebb, mint 7000 engedély került megszüntetésre.
A feltárt szabálytalanságok zöme a továbbképzési kötelezettség elmulasztásához vagy hiányos teljesítéséhez kapcsolódik. Az illetékes államtitkár hangsúlyozta, hogy a tárca elégedett ezzel a csökkenő számmal, és a javulás okait elsősorban a továbbképzési rendszer átalakításában, valamint az elektronikus távtanulási rendszer (e-learning) bevezetésében látja. Ez a könyvelőképzési területen új oktatási módszer a fizikai kötöttségek hiányán túl rugalmasabb és árban is kedvezőbb részvételt tesz lehetővé.
A hírhez kapcsolódóan fontos megemlíteni, hogy a kormányzat immár többször kinyilvánított szándéka értelmében még az év végéig létrehozásra kerül egy új felügyeletet gyakorló hatósági szervezet, amely a teljes számviteli ágazat valamennyi tevékenységét és résztvevőjét minősíti, illetve folyamatosan ellenőrzi.
Az új felügyeleti rendszer és a folyamatos ellenőrzések meghirdetésével a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonképpen kettős célt fogalmazott meg. Az első cél az, hogy a vállalkozások számára megbízható és magas színvonalú könyvelési szolgáltatásokat kínáló kvalifikált szakembergárda álljon rendelkezésre, míg a második azt hivatott biztosítani, hogy a költségvetés folyamatosan tartani tudja az adó- és egyéb forrásokból származó bevételi előirányzatát.

2015. szeptember 20.

Megosztás: