2015 a személyi kölcsönök éve lehet

Közzétéve: 2015. 07. 15.

Több tényezőből is arra lehet következtetni, hogy az idén a különféle típusú személyi jellegű hitelek jelentős növekedési pályát futhatnak be.
Az elmúlt években a személyihitel-állomány folyamatosan csökkent, sőt a folyamat összesített értéken még 2014-ben is tartott, hiszen 2013-ban 343 milliárd forint, míg 2014-ben 327 milliárd forint volt a háztartások hitelállománya ebből a típusból, azonban a tavalyi évben az új kihelyezések már lényegesen felülmúlták az egy évvel korábbit.
A hagyományos lakossági bankok számára is fontos termékről van szó, néhányan közülük újra felfedezték a benne rejlő üzleti lehetőségeket és új termékekkel jelentek meg a piacon, mások pedig igyekeztek változatos hitelkínálat biztosításával a potenciális ügyfélkör minél nagyobb hányadát lefedni. 2015-ben a Magyar Posta egy meglehetősen hagyományos (kis összeg, közepes futamidő) termékkel tér vissza a lakossági hitelpiacra és vár gyors felfutást.
Magyarországon a magas marge-ok komoly akadályát képezték a lakossági hitelezésnek, az átlagos lakossági hitel- és betétkamatok között megfigyelhető kifejezetten nagy különbség ritka az Európai Unió tagállamaiban. A tartósan csökkenő jegybanki alapkamatok azonban igen lassan, de immár a kereskedelmi bankok által kínált hitelek teljes hiteldíjmutatójára (THM) is érzékelhető hatással volt, akad már 10% alatti THM is, miközben az átlagos kamatláb még mindig 20% körül van.
Az egyes pénzintézetek által kínált keretösszegek, a futamidők variációi vagy a hitelfelvételhez kapcsolódó rendszeres jövedelmi követelmények meglehetősen széles palettán mozognak. Úgy tűnik, hosszú távon erős és valódi versenyre számíthatunk a lakossági ügyletek piacán.

2015. július 15.

Megosztás: