Veszélyes zsaroló számítógépes vírus támad magyar cégeket

Közzétéve: 2015. 01. 23.

Az elmúlt hetekben egy különösen veszélyes vírus jelent meg, amely az eddigiektől eltérően nem feltétlenül védhető ki a korábban bevált védekezési technikákkal. A kérdés a mikro-, kis- és középvállalkozások szempontjából azért is kiemelten veszélyes, mert az esetek túlnyomó többségében náluk nem áll rendelkezésre olyan információ-technológiai háttér, amely hatékony védelem esélyét jelentené.
A módszer lényege az, hogy a potenciálisan számos formában bekerülő vírus titkosítja a szerveren vagy a belső merevlemezeken található különféle adatfájlokat, dokumentumokat, ily módon kizárva azok jogos tulajdonosait saját állományaik használatából.
Néhány évtizeddel ezelőtt jelentek meg az első hasonló jellegű vírusprogramok, amelyeket mára megbízhatóan tudunk kezelni, ugyanakkor mára kifejlesztésre kerültek egészen magas szinten cizellált matematikai és informatikai megoldásokkal, algoritmusokkal operáló támadások.
A művelet technikailag úgy néz ki, hogy a hozzáférés megtagadása utáni első döbbenetet követően nem sokkal megjelenik egy üzenet, amely a titkosítás feloldásáért változó összegű, de átlagosan 500 USD körül mozgó összeget követel. Az összeg nyilvánvalóan precíz marketinges munkával került kimunkálásra, hiszen vészhelyzetben a cégek egy nehezen meghatározható hányada hajlandó fizetni az ügyvitelhez szükséges anyagok visszaszerzéséért. Nemzetközi statisztikák alapján a vállalkozások mindössze 2%-a fizet ténylegesen, a többiek különféle megfontolások alapján nem, de a blokkolás feloldásának egyéb módozatai is komoly költségvonzattal járnak. A zsarolóprogram készítőinek természetesen ez a kis részarány is horribilis bevételt eredményez.
Magyar kisvállalkozások közül is sokan jelezték, hogy hasonló támadást szenvedtek el, és a probléma pillanatnyilag megoldhatatlannak tűnik, hiszen a korábban alkalmazott óvatossági megoldások most hatástalanok.

2015. január 23.

Megosztás: