Tévhitek a KATA-ról!

Közzétéve: 2017. 01. 27.

A KATA, vagyis a kisadózók tételes adója, nagyon népszerű, legalábbis a kiscégek és az egyéni vállalkozók között. Népszerűségét annak köszönheti, hogy egy egyszerűsített adózást lehetővé tévő adónem, lényege, hogy a vállalkozási tevékenység minden adó-és járulék terhét egy összegben (havi 25000, 50000 vagy 75000 forintért) megválthatja a vállalkozó, az szja-tól kezdve  a járulékokkal bezárólag.

A kezdő vállalkozók között azonban sok tévhit kering erről a tételes adóról, amelyek közül a leggyakoribbakat mutatjuk be.

A KATA által kiváltott adónemek a következők:

 • vállalkozói személyi jövedelemadó
 • vállalkozói osztalékalap után fizetett adó
 • társasági adó (Bt és közkereseti társaság esetén)
 • személyi jövedelemadó
 • járulékok
 • egészségügyi hozzájárulás (eho)
 • szociális hozzájárulás (szocho)
 • szakképzési hozzájárulás

Amit nem vált ki a KATA sem:

 • alkalmazottak után fizetendő járulékok
 • környezetvédelmi termékdíj
 • áfa – ez csak 8-millió forint bevételig nem érinti a vállalkozót és akkor is csak alanyi mentes formában
 • cégautó adó
 • népegészségügyi adó (ha a vállalkozás ehhez köthető tevékenységet végez)
 • helyi iparűzési adó (HIPA)

Tévhitek a KATA körül:

A KATA havonta vagy 25.000, vagy 50.000 forint: Ez csak részben igaz. Mellékállású vállalkozóként valóban 25000 forint, mert akkor a főállásból eredendően már fizet járulékot (biztosítás) a munka-adó ehót szochót, szakképzés hozzájárulást fizet, tehát ezt ne kell még egyszer megfizetni. A főállású vállalkozó valóban 50.000 forintot fizet, amivel a fent meghatározott adókat kiváltja. Fizethet viszont emelt összegű KATA-t, azaz 75.000 forintot is, aminek az az előnye, hogy ez után veszik alapul a járulékbefizetéseket, azaz jobb lesz vele a nyugdíja.

A KATA-s vállalkozónak nem kell könyvelő: Ez igaz is lehet, ha az átlagnál jóval több affinitásunk van bevallások készítésében Azaz meg lehet próbálni, de be kell látni, ha nem megy. A KATA-nál is sok olyan buktató van, amelyek súlyos következményekkel járhatnak, ha nem kellő ismeretekkel kezelik. Ilyen buktatók pl. a teljesség igénye nélkül: a KATA nem minden adónemet vált ki, változhat a cég tevékenysége is, amiből más adónemek is keletkezhetnek, továbbá hazai környezetben a vonatkozó szabályok is viszonylag gyakran változnak.

A KATA-s vállalkozó nem ÁFA köteles: Ez nem helytálló, mivel, mindenki, aki vállalkozás keretében végez valamilyen formájú értékesítést (még az adószámos magánszemély is) az áfatörvény hatálya alá tartozik. Ezért állapíthat meg a törvény mentességet és kivételeket bárki részére, de amint nem állnak fenn a mentesség feltételei, a vállalkozás automatikusan ÁFA kötelessé válik.

A KATA-s vállalkozásnak nem kell foglalkozni a számlák gyűjtögetésével: Ez is részben igaz, ugyanis a költségekről szóló számlákat valóban nem kell gyűjtögetni. A saját kimenő számlákat viszont gyűjteni kell, és azokról bevételi nyilvántartást kell vezetni. Ezen felül, ha a bevétel meghaladja az ominózus 8 millió forintos határt, akkor elvész az alanyi ÁFA mentesség és gyűjteni kell a költségszámlákat is, amihez megint kell a könyvelő.

A KATA-s vállalkozónak nem kell vállalkozói bankszámla: Ez csak bizonyos feltétel fennállásig igaz. A törvény szerint a saját magánszemélyként használt bankszámlát vállalkozási célra is lehet használni, ezért onnan utalható akár a KATA is. Ezt addig minden lehet megtenni, amíg a cég alanyi adómentes az ÁFA alól. De ha a bevétel az alanyi ÁFA mentesség hatálya fölé megy (jelenleg ez 8 millió Ft), akkor azonnal vállalkozói számlát kell nyitni, és azt bejelenteni a NAV-nál és természetesen innentől kezdve erről a számláról kell teljesíteni is. Amíg ez átfut a rendszeren addig a NAV a személyi bankszámlájának számát tartja nyilván és onnan keresi a beérkezést, és ha nem onnan ment el a pénz, mivel még nem találja az új számlaszámot, onnan a régiről fogja behajtani. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb a személyi pénzt nem keverni a céges pénzzel.

Szakmai Konferenciaszervező Kft.,
2017. január 27.

Megosztás: