Intézményesülhet a magáncsőd Magyarországon

Közzétéve: 2015. 05. 27.

Viszonylag hosszú idő óta szerepel az aktuális közbeszéd napirendjén a magáncsőd jogintézményének bevezetése a polgári jog keretein belül. Ez a lépés a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások tulajdonosainak nagy részét is érintő intézkedés lenne. Hosszú évek jogi és szakmai bizonytalanságai után kézzel fogható közelségbe került a tervezet egzakt jogi formában történő bevezetése.
A tervezet deklarált célja az adósok fizetőképességének biztosítása, a kölcsönös érdekek, adott esetben a kölcsönös veszteségek szimmetrikus minimalizálásának elve oly módon, hogy mindkét fél jogos üzleti és anyagi érdekei csak a lehető legminimálisabb mértékben sérüljenek.
A jogszabálytervezet értelmében a törvény 2015 szeptemberében léphetne hatályba, azonban csak a fenyegetettséggel összhangban lehetne érvényesíteni azokat a jogokat, amelyeket ez az új rendelkezés generál.
A joganyag előkészítő fázisában az egyik kardinális kérdés a tartozás mértékének definiálása volt, jelenleg úgy tűnik, hogy a 2 és 60 millió forint közötti adósságok eshetnek bele a releváns tartományba. További kikötés, hogy a minimális tőketartozás legalább egynegyedének már lejártnak kell (90 napon túlinak) minősülnie.
A tervezet igyekszik precízen nevesíteni azokat a tartozástípusokat, amelyek bevonhatók a magáncsőd-eljárásokba. Egyértelmű, hogy távolról sem csak a bankokkal szemben fennállók tartoznak ide.
A szabályozás számos eleme, így az elengedésre esélyes adósság mértéke, további egyeztetéseket, illetve részszabályozást igényel, ezért várhatóan a közeljövőben számos bejelentésre, illetve konkretizálásra lehet számítani.

2015. május 27.

Megosztás: