Év elejei aktualitások: a kkv-k bizalmi indexe és ötletek a makrogazdasági teljesítmény eredményesebb előrejelzéséről

Közzétéve: 2015. 02. 03.

Január folyamán valamennyi modern gazdasággal rendelkező országban feltűnnek az adott évre vonatkozó hangulati és reálgazdasági előrejelzések. Most ezek közül egyrészt a K&H napokban publikált kkv bizalmi indexével, másrészt egy új gazdaság-előrejelző modellel foglalkozunk.
A 2013. III. negyedévben mérthez hasonlóan gyenge értéket produkált a kkv-bizalmi index annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban kismértékű növekedést mutatott fel. A gazdaságpolitika, valamint az adóterhek megoszlásának várható változása és az uniós pályázati források hozzáférésének megítélése egyaránt hozzájárult a romló hangulathoz, mind a mikro-, mind a kis- és középvállalkozásoknál. A legnagyobb visszaesést a kereskedelmi vállalkozásoknál regisztrálták, ugyanakkor az útdíjakkal kapcsolatos problémák még nincsenek benne a felmérésben, és ez várhatóan a következő negyedéves adatokat lefelé modulálja majd.
Szintén aktuális esemény az ING előrejelző indikátora, amely a modell szerint a 10 elkövetkezendő hónapra képes megmutatni a gazdaság legfontosabb mozgásait úgy, hogy kiiktatja a bizonytalanságot fokozó származtatott értékeket, kizárólag már ismert tényadatokra épít kifejezetten nagyszámú (mintegy 80) változó értékelésével. Az elmúlt évek adatai szerint az ING üzleti index és a GDP alakulása szignifikáns együttmozgást mutat, ami a kisvállalkozások számára is fontos információ lehet a rövid távú üzleti környezethez történő alkalmazkodásban akár a tervezési, akár az operatív döntési fázisokban.
A modell 2015 első felében a gazdasági növekedés (egyelőre átmeneti) visszaesésével számol, ami egybeesik a legtöbb elemző álláspontjával.

2015. február 3.

Megosztás: