Egyre erősebb a NAV kontrollja a vállalkozásokon

Közzétéve: 2015. 09. 09.

Az információ-technológia jelenlegi fejlettségi szintje számos olyan megoldást tesz lehetővé, amellyel az adóhatóság kezében korábban elképzelhetetlen szintű információ-centralizáció és ellenőrzési kapacitás összpontosul.
A pénztárgépekre irányuló szabályozásról szóló hírek mellett kevesebb figyelmet kapott az a tény, hogy a 2/2015. (II. 3.) NGM-rendelet értelmében 2016 január 1-jétől minden számlázó programnak rendelkeznie kell egy beépített adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás elnevezésű funkcióval, amely biztosítja az adatok áramlását azonnali valós idejű kommunikáció keretében a gazdasági vállalkozás és az adóhivatal között.
Több számlakibocsátó program már eddig is képes volt erre a műveletre, amelyek viszont nem, azokat a cégeknek feltétlenül le kell cserélniük, ugyanis a jövő év januártól már nem lesznek használhatók.
A változás kulcseleme az új típusú, szinte teljes körű ellenőrzést lehetővé tevő módszer, amellyel okmányok, bizonylatok nélkül tud a NAV eredményesebben fellépni a számviteli és adóvisszaélések ellen.
Amennyiben a rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket, az eddig ismert kiskapuk gyakorlatilag bezárulnak. Elsősorban a legtöbb adóbevétel-kiesést jelentő forgalmi adózásban ígéretes, itt az áfa-ellenőrzések hatékonyságának a javulását, illetve az áfa-csalások jelentős részének megelőzését várják az új intézkedéstől.
A mindenre kiterjedő kontroll lehetősége azonban egyúttal komoly jogi (adatkezelés, üzleti titok stb.) aggályokat is felvet, amelyeket meglehetősen nehéz lesz a bevezetésig hátra lévő időszakban mindenre kiterjedően megnyugtatóan rendezni.

2015. szeptember 9.

Megosztás: