Az elektronikus árukövető rendszer (EKÁER) bevezetése

Közzétéve: 2015. 02. 04.

Magyarországon ebben a formában ugyan elsőként, de az EU-szerte gigantikus méreteket elérő forgalmiadó-csalások elleni harccal összhangban, bevezetésre kerül a teljes nevén Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, amely ténylegesen a közúton fuvarozott áruküldemények adatainak adóhatósági bejelentését jelenti. Az új rendszer révén a korábbinál hatékonyabb ellenőrzés várható a Magyarországot is érintő Európai Unión belüli, illetve a belföldi forgalom adókötelezettségeinek teljesítését illetően.
A kamion indulása előtt a NAV felé bejelentési kötelezettségnek kell eleget tenni, ezt követően az adóhatóság egy 15 napig érvényes EKÁER számot ad ki, eddig realizálódnia kell a fuvarozásnak.
A fuvarozott termékek körét előzetesen áfa-szempontból kockázatos, illetve nem kockázatos megjelöléssel látták el, ennek azért van jelentősége, mert ha a nem kockázatosnak minősített termék 2500 kg vagy 2 millió forint értékhatár alatt van, akkor nincs bejelentési kötelezettség. Kockázatos termék esetében – termékféleségtől függően – ez a limit 200 vagy 500 kg és 250.000 vagy 1 millió forint.
A NAV létrehozott egy weboldalt https://www.ekaer.nav.gov.hu címen, ahol számos egyéb információ mellett megtalálhatók a rendelet hatálya alá tartozó érintettek, a regisztráció módja, illetve a kockázatos termékek köre is.
Az új szisztéma bevezetése, illetve annak sokak által nem megfelelőnek ítélt előkészítettsége számos bírálatot váltott ki, továbbá az adószakértők egy része szkeptikus az intézkedés hatékonyságát illetően.

2015. február 4.

Megosztás: