Alapkamat és inflációs kilátások

Közzétéve: 2016. 08. 25.

A keddi (08.23.) kamatdöntő ülésén az MNB, amint az a mértékadó elemzők szerint is várható volt, stabilan 0,9 % -os szinten tartotta a jegybanki alapkamatot. Sőt, nem hagyott kétséget, hogy komoly csökkentére nagy valószínűséggel jövőre sem kerül sor, kivéve, ha a Bubor -kamatok nem esnek még mélyebbre, mert akkor újabb kamatcsökkentéssel is élhet az MT. Mindez természetesen nem zárja ki, hogy a tanács más, nem konvencionális eszközöket is alkalmazhat, hogy a gazdasági pénzügyi feltételek lazuljanak.
A jövő hónapban (szeptemberi) esedékes kamatdöntő ülést viszont nagy várakozások előzik meg, mert a letétbe helyezhető likviditás mennyiségről dönt először az MT és publikálják az új inflációs jelentést, valamint ugyancsak szeptemberben döntenek, hogy szűkítik-e és ha igen milyen mértékben a három hónapos betét keretösszegét.. Júniusban a jegybank úgy látta, hogy idén az inflációs ráta átlagosan 0,5%lesz, jövőre pedig 2,5%-ot prognosztizált. Ezt az értéket egyes elemzők túl magasnak tartják, amit az MNB csökkenteni fog.
Az inflációs nyomást ezen felül még számos tényező befolyásolhatja, többek között a várható olajár-emelkedés, amit senki sem tud pontosan megbecsülni, valamint az Unió nem túlzottan jó gazdasági teljesítőképessége is. Mindazon által ahhoz, hogy a jegybank emelni kezdje az alapkamatot, nagyon meg kellene ugrania a pénzromlás ütemének (4-5%), ami nem valószínű, párosulva még a munkaerőhiány miatt bekövetkezendő béremelésekkel és ennek következtében a termékek drágulásával, ami az inflációs nyomás növekedéséhez vezet(het) de  még ez sem feltétlenül eredményez alapkamat emelést, csak az esetben ha párhuzamosan a forint is kellőképpen gyenge.

Szakmai Konferenciaszervező Kft.,
2016. augusztus 25.

Megosztás: