A számviteli szakembereket nyilvántartó egységes rendszer bevezetését tervezi a kormány

Közzétéve: 2015. 08. 13.

A kormányzat deklarált szándéka szerint még az év végéig létrehozásra kerül egy új felügyeleti hatósági szervezet, amely lényegében a komplex számviteli ágazat valamennyi tevékenységét és résztvevőjét minősítheti, illetve folyamatosan ellenőrizheti. Ehhez kapcsolódóan elkészül majd egy nyilvántartási regiszter is, ahol azok a hivatalos minőségellenőrzésen átesett szakemberek lesznek megtalálhatók, akik közül a vállalkozások választhatnak maguknak megfelelő szakembert. (Érzékelhető a szándék arra is, hogy a jövőben valamennyi pénzügyi szektorhoz tartozó szereplőre kidolgozásra kerüljön egy hasonló formula.)
Az új felügyeleti rendszer meghirdetésével a Nemzetgazdasági Minisztérium kettős célt fogalmazott meg, ugyanis egyszerre kívánják biztosítottnak látni a költségvetés kiszámítható adóbevételekre irányuló érdekeit, illetve a vállalkozások számára megbízható és magas színvonalú számviteli környezetet nyújtani.
Mindkét törekvés maximálisan méltányolható, azonban a könyvelők ebben a kettős törekvésben csak korlátozott szerepet vállalhatnak, hiszen a gazdasági aktorok működésének eredményessége, valamint az ebből generálódó adófizetések nagysága nem (vagy csak nagyon kis mértékben) múlik rajtuk. Ugyanígy szükségszerűen korlátozott az üzleti tevékenységek valódi tartalmának megítélésének a lehetősége, lévén a kisvállalkozások meghatározó hányada megbízás alapján foglalkoztat könyvelőket, akik gyakorlatilag csak számlákból, bizonylatokból dolgoznak, ezért a tényleges tevékenységekre nincs érdemi rálátásuk.

2015. augusztus 13.

Megosztás: