A munkaalkoholizmus tünetei és kezelési lehetőségei

Közzétéve: 2016. 01. 15.

A munkaalkoholizmus (workaholism) jelensége annyiban azonos, illetve rokon a normál alkoholizmussal, hogy az érintett személyt egy ponton túl (elsősorban) a szenvedély irányítja, és csak korlátozottan képes szuverén módon alakítani a döntéseit.
A fogalom viszonylag régóta lebeg a közbeszédben és a munkapszichológiai kutatásokban egyaránt. Amíg a klasszikus alkoholizmus megjelenése és kibontakozása fokozatosan lekapcsolja az egyént a megszokott családi és munkahelyi életéről, addig a munkaalkoholizmus a kezdeti fázisaiban jellemzően pozitív reakciókat vált ki, hiszen a dolgozó munkateljesítménye mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben a maximum felé tart. Mindenkinél létezik egy – tulajdonképpen meglehetősen differenciált – egyensúly a munka, család, karrier, hobbi tevékenységstruktúrában, ami a munkavállalás kezdeti stádiumában formálódik egyfajta rendszerré. A beteg fokozatosan elhagyja a hobbijait, nem megy ki kedvenc csapata meccseire, indokolva ezt a tv-közvetítéssel, nem ér vissza a korábbi ritmusban kedvenc sorozata szünetéről a képernyő elé, nem nézi végig a filmeket stb.
Mindannyian átéltük már, hogy egy-egy vasárnap este úgy érezzük, hogy a hétvége alatt teljesen lekapcsolódunk a munkahelyi ügyekről, és ezt egy frusztráló jelenségnek fogjuk fel, miközben talán ez az optimális állapot. Egyes kutatók erőteljesen összekapcsolják a munkaalkoholizmus tüneteinek vizsgálatát a közösségi média szerepének, az utóbbi években azon belül is a facebook kutatásával, ugyanis a facebook egyplatformú totális online jelenlétet és elérhetőséget biztosít. Sokan azon az állásponton vannak, hogy a munkaalkoholizmusból egyenes út vezet a kiégés (burnout) szindrómáig, míg mások szerint léteznek kezelési módok. Változást (visszatérést a korábbi életformához) csak egy nagysúlyú esemény (pl. betegség felfedezése) hozhat. A terápiás kezelések fókuszában annak az élménynek a felidézése áll, amikor a páciens még nem volt munkatevékenysége rabja. A még viszonylag élénk emlékképek hatásában bízva a szakemberek megkísérlik visszavezetni az érintetteket oda, ahonnan elszakadva elindultak a munkaalkoholizmus felé vezető úton. Egyszóval: a munkaalkoholizmust egyszerűbb megelőzni mint kezelni. Amennyiben bővebben érdekli a téma:

Stressz-kezelés az érzelmi intelligencia fejlesztésével

Szerző: Szakmai Konferenciaszervező Kft.
2016. január 18.

Megosztás: