A hitelgarancia intézménye és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tevékenysége

Közzétéve: 2015. 12. 18.

Hosszú múltra visszatekintő, a világ valamennyi piacgazdaságában valamilyen formában létező, fontos funkciót betöltő pénzügyi szolgáltatásról van szó, amelynek keretében a hitelgaranciát nyújtó készfizető kezességet vállal a vele szerződéses kapcsolatban álló cég tartozásaiért. A szolgáltatási kör természetesen kiegészülhet egyéb kapcsolódó elemekkel is.

Az ügylet alapvető célja a vállalkozások fejlődésének elősegítése versenyképességük növelésével. A hitelgarancia-ügylet kapcsán látványos félreértéseket is megfigyelhetünk, sok vállalkozás ugyanis azt gondolja, azáltal, hogy ő fizeti a garanciadíjat – ami az adott bankhitel jellegétől és az összeg nagyságától függően a Garantiqánál 0,3 és 0,93% között mozog éves szinten – egyúttal mentesül a nemfizetés következményei alól.
A hitelgarancia azonban ténylegesen a bank számára jelent biztosítékot, a garanciát nyújtó cég csak arra kötelezi magát, hogy a vállalkozás fizetésképtelensége esetén a bankkal szemben fennálló tartozást az adós helyett rendezi. Ezt követően azonban az adós vállalkozással szembeni egykori banki követeléseket a továbbiakban a garanciát nyújtó igyekszik érvényesíteni.

A Garantiqa tulajdonosi szerkezetét vizsgálva láthatjuk, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) részesedése több mint 3,5 milliárd, míg az állam közel 2,5 milliárddal képviselteti magát a zrt-ben. 100 millió forint feletti résztulajdonnal bír a K&H, az OTP és a Budapest Bank, illetve számos bankot, hitel- és takarékszövetkezetet is találunk a részvényesek között.
A szerződésállomány 80%-a mikro-, kis- és középvállalkozásokkal kerül megkötésre, ami egyidejűleg összegszerűen az állomány 50%-át jelenti. A 2015-ös kezességvállalkozási tevékenység eddigi eredményei szerint az összes garanciavállalás meghaladja a 300 milliárd forintot.

Szerző: Szakmai Konferenciaszervező Kft.
2015. december 18.

Megosztás: