A devizahitelek kivezetéséről

Közzétéve: 2015. 05. 08.

Ambivalens érzelmeket válthat ki a devizahitelekkel kapcsolatos kormányzati akciótervek sorozata, főként, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja, és ettől függetlenül is a világ egyik legnyitottabb gazdasági szerkezetét mutatja. A kérdés kapcsán kevés elemző érvelt azzal, hogy milyen hozadéka lehetne közép- és hosszú távon, ha a forint euróhoz, amerikai dollárhoz képesti erős volatilitására ható tényezőket igyekeznénk csökkenteni.
A csökkenő devizális kitettség önmagában pozitívnak minősíthető, ugyanakkor az elvben előnyösebb forintbázisú hitelkonstrukciók tényleges hozadékát jelenleg még lehetetlen teljes körűen felmérni.
A forintosítási csomag révén 2015 első negyedévének végére mindössze 300 milliárd forint deviza- vagy devizaalapú hitel maradt a banki mérlegekben, miközben 3400 milliárd forint (az éves magyar GDP kb. 11%-a) került ki ugyanonnan.
Az adósok hitelállományának csökkenése összességében 650 milliárd forintot tett ki, ezen belül a lakáshitellel tartozók számítanak az elsőszámú kedvezményezetteknek.
1600 milliárd forint összeget kitevő lakáshitel, továbbá 1500 milliárd forint összegű szabad felhasználású devizahitel került most átváltásra.
A folyamat vége ebben a pillanatban még távolról sem látható egyértelműen, a tanulságok levonása még annyira sem.

2015. május 8.

Megosztás: