4 év alatt épülhet be a Városliget

Közzétéve: 2015. 10. 30.

A napokban döntött a Kormány arról, hogy a Városliget projekt, vagy más néven múzeum negyed beruházásaira összesen 200 milliárd forintot fordít. Az eredeti tervekhez képest némileg változott a projekt tartalma, kikerült például a korábban az 56-os emlékmű mellé tervezett Magyar Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum terve, ugyanakkor bekerült egy kisebb színház is a felépítendő épületek listájára.
A költségvetésbe az idei évben 15 milliárd, jövőre pedig 38 milliárd forintot különítettek el a projekt indítására. A későbbiekben évente mintegy 40 milliárdból finanszírozhatják a nagyszabású átalakítási terveket.
A témában elhangzott tájékoztatók szerint még az idei évben megkezdődik a Petőfi Csarnok valamint a régi Hungexpo és a Kertem bontása és 2018-ra elkészülnek a felújítások és az új épületek első része. A projekt első szakaszában adják majd át a Szabolcs utcai korábbi egészségügyi létesítmény helyén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot. Ugyancsak 2018-ig készül el a Szépművészeti Múzeum felújítása, az újranyitást pedig összekötik majd a környék, főként az Állatkert bejárata körüli rész rehabilitációjával.
A tervek szerint a második, 2019-es ütem része lesz a Petőfi Csarnokot váltó Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum befejezése. A Néprajzi Múzeum helye is módosul, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer út sarka helyett valamivel beljebb kerül a Felvonulási téren a Hősök tere irányába. A Dózsa-Ajtósi sarkára pedig az eredeti koncepcióban nem szereplő színház kerül majd, Városliget Színház néven, újjá építve az 1952-ben lebontott színházat. A Városliget legmagasabb épülete a régi formájára kiegészített Közlekedési Múzeum lesz, amely 67 méteres kupolát kap majd. A projekt keretében szépülni fog a Vajdahunyad vára és a Olof Palme Ház is, de visszabontásra kerülnek a ligeten belüli egyes aszfalt utak és felszíni parkolók. Helyükre épül a tervek szerint egy futókör, felszín alatt 4 mélygarázs és az ígéretek szerint kibővítik és felújítják a park teljes zöldfelületét.

2015. október 30.

Megosztás: