2014-ben emelkedett az összesített adóterhelés Magyarországon

Közzétéve: 2015. 09. 22.

A NAV közelmúltban nyilvánosságra került összesítése értelmében a magánszemélyek adóterhelése 2014-re vonatkozóan 13,7% volt, minimális, 0,1 százalékponttal magasabb az előző évinél, a másik közvetlen főadónak minősülő adónem esetében, a társasági adónál a hasonló értékek 11%, illetve 0,9 százalékpont.
A növekedés fő oka az adókötelezettségekhez kapcsoló kedvezmények megszűnésében, továbbá a gazdasági növekedés hatásaiban rejlik.
A növekedés azonban nem új jelenség, hiszen már 2011-ről 2012-re kb. 2 százalékponttal nőtt a GDP-arányos adóterhelés Magyarországon, ami az Európai Unióban a legmagasabb mérték volt.
Az Unió egészében megfigyelhető, hogy a gazdasági és pénzügyi válság hatására folyamatosan nőnek az adó- és társadalombiztosítási terhek. A régi tagállamokban jellemzően magasabbak, míg az újakban alacsonyobbak. A magyar szint hozzávetőlegesen az EU-28-ak 40% körüli átlagával azonos.
Visszatérve az aktuális magyar adatokra, különösen érdekesek a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozó részstatisztikák, eszerint ők teszik ki az összes bejegyzett cég közel 90%-át, valamint a kisvállalkozások jegyzik a társasági adóbevételek majdnem 30%-át, ami azért örvendetes, mert a TA-t csak nyereséges társaságoknak kell fizetni. Az már kevésbé örvendetes, hogy az exportbevételek részaránya a kkv-knál alig haladja meg az összesített érték 10%-át, ami egy korábban már többször tárgyalt probléma, a külgazdasági beágyazottság hiányának konstans fennállását bizonyítja.

2015. szeptember 22.

Megosztás: